דף הבית מפת האתר חוקים ותקנות כניסה לישראל דרכונים יציאה לחו"ל בטוח נסיעות לחו"ל השכרת רכב תחבורה שיט תעופה מורי דרך בתי מלון טיולים מאורגנים סוכנויות נסיעות אתרי תיירות טיים שרינג מועדוני נופש שדות תעופה עידוד השקעות הון קישורים דף קשר TOURISM LAW שונות IFTTA פורום/Forum חיפוש/SEARCH

 

"השביל הזה מתחיל כאן" - על זכויות יוצרים במסלולי טיולים*

עורכי הדין ערן סורוקר ומתן שוק**

מסלול טיול הוא טקסט אשר מיועד להעברת מידע לקורא לשם הגשמת מטרה שימושית – מסע במדבר יהודה, טיול קניות בלונדון או סיור בסמטאות ירושלים. טקסטים אלו מורכבים מטבעם מרשימה של עובדות והנחיות אשר רובן ככולן נובעות במישרין מן המסלול המתואר. הביטוי האישי של מחבר המסלול יכול וישולב בתיאור המסלול במינון נמוך.

מבלי לקבוע מסמרות בעניין, נראה כי בקרב הציבור הרחב קיימת סברא כי טקסטים אלו אינם מוגנים בזכות יוצרים וכל אחד יכול לעשות בהם שימוש כאוות נפשו. אל המצדדים בסברא זו הצטרף לאחרונה בית המשפט לתביעות קטנות באילת אשר קבע כי "מסלול כזה או אחר של טיול אינו נכנס לגדר "יצירה" מוגנת" (ת.ק 1124/07 הרנשטט ארז נ' חולית סיורי מדבר בע"מ ואח' (לא פורסם, החלטה מיום 16.8.2007)).

פסק הדין דחה טענתו של בעל חברה לטיולי ג'יפים, לפיה חברה מתחרה העתיקה שלושה מסלולי טיול לעיר פטרה וסביבתה מאתר האינטרנט שלו לאתר האינטרנט שלה והפרה בכך את זכות היוצרים שלו במסלולי הטיול. בית המשפט מצא כי אכן היתה העתקה של מסלולי טיול, אולם דחה את התביעה בקובעו כי מסלולי הטיול שהכין ופרסם התובע, אינם בגדר יצירה מוגנת בזכות יוצרים.

לעניות דעתנו, הקביעה הגורפת כי מסלול טיול אינו נכנס לגדר "יצירה" מוטעית. דיני זכויות היוצרים ומארג ההלכות אשר יצאו מאת בית המשפט העליון קובעים כי "יצירה" ספרותית יכולה לכלול גם טקסטים למטרות שימושיות כגון: חוברות לימוד והדרכה, תוכניות ייצור וטפסים.

 ישנם מסלולי טיול שיהיו זכאים לזכות יוצרים וישנם מסלולי טיול שלא יזכו בהגנה זו. הקובע אינו הכותרת "מסלול טיול" אלא התוכן – אין להביט בקנקן אלא בתכולתו.

מהו המבחן הנכון?

 אין די במניית עובדות יבשות הידועות לכל או בהוראות כיוון בסיסיות. הטקסט הספרותי צריך לכלול ניצוץ של "יצירתיות". המחבר צריך להוסיף משלו – סגנון ייחודי, חוויה מקורית, זווית רעננה. אין לטעות – אין צורך בכשרון ספרותי יוצא דופן או ב"נשמה" יתרה. סף היצירתיות נמוך אך משהו מהמחבר חייב להיות ביצירה.

השימוש בעובדות ידועות והכללתן לכדי מסלול גיאוגרפי אינו מספיק. בחירת המקומות לטיול, סדר הטיול ותיאור המסלול בסגנון האישי והמיוחד של מחבר המסלול מספיקים. הם יהוו ניצוץ של יצירתיות. תיאור של חוויה, רושם או רגש הצפויים במהלך הטיול יהיו אף הם בגדר ניצוץ של יצירתיות.  

 לפיכך יכול ויהיו מסלולי טיול שאינם בגדר יצירה מוגנת בזכות יוצרים ויכול ויהיו מסלולים טיול שיזכו בהגנה זו.

התוצאה עלולה להראות מכבידה – הייתכן כי כל מי שמשלב מחוויותיו בעריכת מסלול טיול יזכה להגנה משפטית? הייתכן שיוכל למנוע מאחרים לעשות שימוש ב"יצירתו"? השאלות במקומן אך התשובה מפתיעה – כן. ייתכן גם ייתכן. ההגנה הניתנת על ידי דיני זכות יוצרים אינה כה נרחבת. בעיקרו של דבר, האיסור הוא על העתקת חלק מהותי של היצירה. המתחרים יוכלו לעשות שימוש במסלול טיול דומה או אף זהה מבחינה גיאוגרפית ובלבד שיכתבו אותו בצורה ספרותית שונה. במקום להעתיק חוויה של אחר, ייכבד נא המתחרה ויכתוב חוויה משלו. זו תוצאה סבירה שאינה מכבידה.

 מועדים לשמחה וטיולים מהנים!

 * המאמר פורסם לראשונה במוסף "דה מרקר" של עיתון "הארץ".

*עורכי דין בסורוקר-אגמון, עורכי דין ועורכי פטנטים המתמחה בדיני קניין רוחני